E-Ticaret, E-İhracat

DropShipping Yaparken Ürün Fiyatlandırması Nasıl Belirlenir?

DropShipping Yaparken Ürün Fiyatlandırması Nasıl Yapılır

DropShipping, diğer satış türlerine göre daha az maliyetli ve daha kolay bir satış modelidir. Fakat bu kolaylık ve düşük maliyetin de getirdiği bazı zorluklar elbette var. Bu zorlukların başında güçlü bir satış planlaması yer alıyor. Satış planlamasının ise kilit taşı olarak karşımıza fiyat belirleme stratejisi çıkıyor. İşte bu yazımızda DropShipping yaparken ürün fiyatlandırması nasıl belirlenir, bu konudaki stratejiler nelerdir, hangi strateji sizin için uygundur bu soruların yanıtlarını arayacağız.

DropShipping Yaparken Fiyat Nasıl Belirlenir?

Fiyatı belirlemek için temel anlamda dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Fiyat belirleme stratejileri de esasen bu temel durumların üzerine kuruludur. İlk olarak dikkat etmeniz gerekenleri listeleyelim;

  • Ürün fiyatlarınız rakiplerinizle rekabet edebilmeli (bu zararına da olsa ucuza satmanız gerektiği anlamına gelmiyor)
  • Maliyetlerinizi doğru hesaplamalısınız. Ürün iadeleri, iptaller ve olası müşteri memnuniyetsizliği giderme durumlarını, varsa çalışanlarınızın maaşlarını da hesap ediyor olmalısınız.
  • Satış stratejilerinizi satış yaptığınız pazara uygun olarak dizayn etmelisiniz.
  • Arz talep dengesini gözetiyor olmalısınız. Talebin arza oranla daha fazla arttığı durumlarda fiyat doğal olarak yükselmektedir. Pandemi dönemindeki maske fiyatlarını hatırlarsınız 10 kata kadar fiyat değişimleri olmuştu. Bu durum arzın artması ve talebin aynı kalması durumunda da geçerlidir. Bu kez de fiyat düşecektir.
  • Ürününüzün değerini belirlemelisiniz. Aynı ürünün paketlemesini daha farklı yaparak veya özelleştirerek değerini kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun için alış yaptığınız mağaza ile de görüşerek özel isteklerde bulunabilirsiniz.

Temel anlamda bu noktalara dikkat edeceğiniz çeşitli stratejiler geliştirebilirsiniz. Şimdi daha detaylı öğrenmeniz ve örnek stratejilerle fikir edinmeniz için bazı stratejilerden bahsedeceğiz. Dilerseniz bu stratejilerden yararlanarak kendi stratejinizi oluşturabilir yahut direkt bu stratejileri kullanabilirsiniz.

DropShipping Yaparken Ürün Fiyatlandırması Stratejileri

Yukarıda belirttiğimiz maddeler fiyat belirleme stratejilerinin temelleridir. Bazı stratejilerde maddelerin bir tanesini veya birkaç tanesini esnetebilirsiniz. Nasıl bir satış pazarlaması yaptığınıza, hangi ürünler üzerinde yoğunlaştığınıza göre bu durum değişmektedir. Artık DropShipping yaparken ürün fiyatlandırması stratejilerini öğrenmeye hazırsınız.

Pazara ve Rekabete Dayalı Fiyat Stratejisi

Bu strateji, fiyat belirlerken temel metriğinizin mevcut piyasa fiyatlarına göre hareket etmesinden geçer. Bu durumda rakiplerinizin fiyatlandırmasını devamlı olarak incelemeniz gerekmektedir. Stoksuz bir satış sistemi kullandığınız için rakiplerinizin fiyatları düşürmesi sizi olumsuz etkileyebilir. Çünkü sizin fiyatları düşürmek için ya ettiğiniz kârdan feragat etmeniz ya da ürünü satın aldığınız üreticinin de fiyatı düşürmesi gerekmektedir. Bunu DropShipping’in dezavantajı olarak düşünebilirsiniz. Pazara ve rekabete dayalı bir DropShipping fiyat belirleme stratejisi kullanmayı düşünüyorsanız ürün çeşitliliğini artırmanız önemlidir. Bazı ürünlerde rekabet edilebilir fiyatlar sizin için mümkün olmadığında diğer ürünlerle akışı sürdürebilirsiniz.

DropShipping yaparken rekabete dayalı ürün fiyatlandırma stratejisi

Maliyete Dayalı DropShipping Fiyat Belirleme Stratejisi

Bu stratejide yukarıda olduğu gibi pazarın durumu veya rakip analizi değil, sizin maliyetiniz önemlidir. Yani maliyet hesabı çıkarılır, kâr marjı üzerine eklenir ve fiyat belirlenmiş olur. İşte burada DropShipping yaparken ürün fiyatlandırması nasıl belirlenir? Başlığı altındaki maddelerimizin önemini daha iyi anlıyoruz. Çünkü maliyet ürünün size ne kadara geldiğinden ibaret değildir. Maliyet sizin tüm maliyetlerinizi yani iadeleri, çalışan maaşlarını hatta e-ticaret platform ücretlerini de kapsamaktadır.

Maliyete dayalı DropShipping fiyatı belirlemede satış stratejilerinizi daha çok öne çıkarabilmelisiniz.

Değer Fiyatlandırma Stratejisi

Ürününüzün değerini maliyetine, pazara veya rekabete göre belirlemek istemiyor olabilirsiniz. Bunun için de strateji geliştirmeniz mümkün. Bu stratejide ürününüze değer katarak fiyatını kendiniz belirleyebilirsiniz. Hediyelik eşya sattığınızı düşünelim, alıcı aynı ürüne farklı satıcılardan göz gezdirirken, sizin ürününüzün örneğin kalpli bir paket ile gönderileceğini görürse, ürün fiyatını kendiniz belirleyebilirsiniz. Çünkü sattığınız hediyelik eşya için alıcıyı tekrar paketleme zahmetinden kurtarmış olursunuz. DropShipping tedarikçiniz ile iş birliği yaparak bu şekilde ürünün değerini belirleyebileceğiniz bir stratejide ürüne değer katabilirsiniz.

DropShipping yaparken ürün fiyatlandırması stratejilerinden bu strateji, kolay olmamakla birlikte kâr marjını artıracak ve müşteri kazanmada ön plana çıkmanızda size yardımcı olacaktır.

Çoklu Satış Fiyatlandırma Stratejisi

Satış hacmini artırmaya yönelik bu strateji ile satış ağınızı daha hızlı bir şekilde genişletmeniz mümkündür. Bu stratejide alıcıyı tanımak ve ihtiyaçlarına yönelik paketler oluşturmak müşterinin daha konforlu bir alış gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

Bu stratejiyi örnekle açıklayabiliriz. Örneğin defter satışı yaparken çoklu satış için defter, uçlu kalem ve uç paketi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede hem satışlarınızı artırmış olursunuz hem de alıcıya “ihtiyacın olan benzer ürünler için arama yapmana gerek yok hepsini tek seferde buradan alabilirsin” mesajı vermiş olursunuz.

DropShipping Yaparken Psikolojik Fiyatlandırma Stratejisi

Psikolojik fiyatlandırma, müşterilere ürünü uygun fiyata aldıklarını düşündürmek üzerine kuruludur. En yaygın bilinen şekli küsuratlı satış yöntemidir. Yani 12 dolarlık bir ürünü 12 dolara değil de 11,99 dolara satışa sunduğunuzda ürünün fiyatı 12 değil de 11 dolar olarak algılanmaktadır. Yani 1 sent fark ile 1 dolarlık bir ucuzluk algısı oluşturmak mümkün.

Burada strateji olarak tuzak fiyatlandırma dediğimiz fiyat stratejisini de kullanabilirsiniz. Benzer ürünlerin az kaliteli, orta kaliteli ve çok kaliteli versiyonlarının fiyat farklılıklarını dizayn ederek, müşterileri kâr marjı en yüksek olanı almaya teşvik edebilirsiniz. Defter örneğinden devam ederek bir örnek daha verelim. Defterin 4 dolar olduğunu düşünelim, bir de defter + kalem şeklinde 6 dolara başka bir ürün sattığımızı düşünelim. Kalemin 2 dolarlık maliyeti olmamasına karşın kalemle birlikte defteri almak müşteriye daha cazip gelecektir. DropShipping yaparken ürün fiyatlandırması bu tür psikolojik stratejilerle de desteklenmelidir.

Dropshipping fiyat belirleme stratejileri prinwork

DropShipping Yaparken Ürün Fiyatlandırması Stratejinizi Oluşturmak için Bilmeniz Gerekenler

Kendi fiyat stratejinizi oluşturmak önemlidir. Çünkü satışlarınızı ve kâr marjınızı artırmak için belirli bir strateji üzerinde çalışıyor olmalısınız. Bunun için bilmeniz gerekenleri listeleyelim:

  1. Deneme: Ürün fiyatlarını denemekten korkmamalısınız. İşletmenize uygun DropShipping fiyatlandırma stratejisini ararken deneme yanılma yolunu kullanabilirsiniz. Duruma göre uyguladığınız fiyat değişimleri hiçbir şekilde sonuç vermiyorsa ürünlerinizin kullanıcıların karşısına çıkıp çıkmadığını kontrol etmeli ve pazarlama stratejileriniz üzerine yoğunlaşmalısınız.
  2. Kampanya: Kampanyalar her zaman ilgi çekicidir. Müşteriler kampanyaları kaçırmamayı ister, kâr oranlarınızın birazcık düşmesini göze alarak kampanya düzenlemekten korkmamalısınız. Çünkü satışlarınızın artması büyük bir avantajdır.
  3. Müşteriyi Harekete Geçirmek: Sınırlı süreli kampanyalarla müşterilerinizi harekete geçirmeyi hedefleyin. Kampanya düzenlediğinizde müşterinize bu kampanyanın biteceğini ve hemen şimdi alması gerektiğini vurgulayın. Bu durum müşterinizin size başka müşteriler getirmesini de sağlayacaktır.
  4. Çapraz Satış: Müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayabildiğinizi göstermelisiniz. Defter satın alan müşterinin ödeme sırasında veya ödeme sayfasında kalem, uç, not defteri gibi ilgili ürünleri görmesi satın alma potansiyeli oluşturacaktır.
  5. Ödeme: Mobil cüzdanlar, kredi/banka kartı ödemeleri gibi farklı ödeme türlerinde ödeme kabul etmelisiniz. Her müşterinin satın alma davranışı aynı değildir, müşteriyi kaçırmamak için her birine uygun çözümler sunuyor olmalısınız.

DropShipping yaparken ürün fiyatlandırması konusunda her detayı ayrı ayrı inceledik e-ihracat sürecine DropShipping ile katılmak istiyorsanız bilmeniz gereken diğer konularda blog sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.

Prinwork Instagram hesabını takip ediyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir